vineri, 19 octombrie 2007

SIBIU, MON AMOUR (I)


If you're going to San Francisco

Be sure to wear some flowers in your hair

If you're going to San Francisco

You're gonna meet some gentle people there


For those who come to San Francisco

Summertime will be a love-in there

In the streets of San Francisco

Gentle people with flowers in their hair


Scott McKenzie - San Francisco




Trenul a oprit in gara Sibiu la 8,30 seara, prea devreme pentru culcare, dar prea tirziu pentru a mai apuca sa ma plimb pe Corso. Citeva taxiuri, abulice ca niste tintari amortiti de frig, tot dau inainte si inapoi, aranjindu-se la bordura. Totusi, nici unul nu ma ia, pentru ca au venit la comanda. E simplu : vrei taxi, suni si vin. Prind ideea din zbor si o aplic.
Un nou taxi apare. E comanda mea. Cer sa ma duca la hotel. Soferul ma duce, calm, pe drumul cel mai scurt. Sunt mirat. In Bucuresti, m-ar fi plimbat dintr-un capat in celalalt si, pe de-asupra, mi-ar mai fi si spart urechile cu manele.
Ce apuc sa vad, din fuga masinii arata luminos si cald, ca un burg nemtesc. Poate ca Düsseldorful. Afara e frig, dar o lumina calda invaluie blind cladirile, subliniind aici o bolta, colo un capitel… Iar oamenii de pe strada zimbesc, se plimba relaxati, par sa traiasca cu adevarat, nu ca-n Bucuresti unde, pe strazi, in ambuteiaje ori metrou vezi zombie crispati, chipuri grefate pe rictusuri.
Odata instalat in camera mea, de la etajul 11, simt foamea cum imi da ghes. Aproape ca ardeleanul perfect, am refuzat famelnice dejunuri nocturne pe la pizzerii ori shaormarii traditionale burgului si am optat pentru o alimentara, de unde am achizitionat (ieftin si aproape bun) toba si parizer. Tristetea mi-a aparut in privire doar la hotel, unde, intelept, mi-am amintit de replica ciobanului ce-si privea ciinele amusinind slana: minca pe mina-sa, ca brisca-i la mine"... ase si io, n-aveam brisca. Drept pentru care m-am umplut de aspicul tobian in barba-mi deasa si tepoasa, d-ai fi zis ca cine-stie-ce-hair-stilist cu tendinte afro a dat iama in mine. Si, apoi am dormit. Prost, dar putin. Putin, pentru ca am adormit tarziu si m-am trezit devreme. Prost, pentru ca a fost prea cald si patul prea moale.