joi, 28 ianuarie 2010

VIP-ul din curtea din spate

Stinghera si cu parbrizul spart, "in curtea din spate" a garii Sinaia isi traieste nemurirea prost restaurata monumentul terorii ce venea pe sine, drezina blindata ce a purtat-o de colo-colo, in fitiielile ei, pe Ana Pauker.

Nestiut de nimeni, masiv si negru, VIP-ul tehnic isi petrece vremea intr-un cvasi-anonimat temerar, departe de lumea dezlantuita si de flash-urile presei.
Nici o placuta, nici un insemn, nici macar un biletel pus in parbriz (asta chiar ar fi inutil, geamurile fiind sirguincios vopsite in negru) nu precizeaza care este statutul dihaniei automobilistice cu labe de tren.
Drezina Anei Pauker reprezinta, in fapt, un prim exercitiu de tuning la care a fost supusa o Skoda VOS. Pe linga rotile de tren, masinii i s-au adaugat placi groase de plumb, menite sa blindeze masina. Just in case. Si se pare ca prietenii stiu de ce! Se zice ca, prin '49 - '50, chiar a avut loc un atentat la adresa tovarasei Pauker... Din pacate, nu a fost afectat decit parbrizul...

Skoda VOS, asa cum era ea...
Foto: Ralf Roletschek, © Genehmigung des Museums wurde erteilt


Cele cinci tone de blindaj se pare ca satisfaceau exigentele tov. Pauker, legate de propria-i siguranta, iar in esenta, Skoda VOS reprezenta una dintre cele mai inalte trepte ale luxului proletar, dedicata nomenclaturii de virf...
Vladimir Clementis, ministrul cehoslovac de externe, ii aprinde tigara Anei Pauker.
Fotografia este facuta de John Phillips in august 1948, la Belgrad, in Iugoslavia, cu prilejul Conferintei Internationale a Controlului Dunarii. © Time Inc.