vineri, 27 noiembrie 2009

MUCOZITĂŢI DE CAMPANIE

18 secunde si teoria relativitatii

Campania celui de al doilea tur a derapat rau de tot, Patriciu deschizand cutia Pandorei cu flegmele de serviciu, destinate acoperirii Marinarului.

Veseli (ca toti mogulii care se respecta), Patriciu si Vintu si-au dat mina peste tara, ca doar-doar o mai fi cite ceva ce apucat si molfait. Si, din buzunarele lor de taina, cohorte de hrebenciuci chitcaitor-rozalii, iliesti saraci (dar cinstiti) ori preacurati-crini, dedulciti la sageta flasca liberala, au prins a fosgai pe linoleumul politicii aidoma gindacilor intr-o bucatarie comuna, dintr-un bloc de nefamilisti, debransat de la utilitati...

Ziaristi-rapid-pocnitori-din-calciie in fata staturii lor mogulice au prins sa scormoneasca prin closet si sa umple de scirna sticla cutiei cu maimute, postind (ciudata arta video!) o bucla in care (discutabil ca veridicitate) Basescu ii da, chipurile, un pumn unui pusti. 18 secunde repetate, date cu incetinitorul, 18 secunde umplute de miejii apropourilor si semintele insinuarii. 18 secunde dilatate, a hohot homeric, intru imolarea lui Basescu pe rugul digital al televiziunilor. 18 secunde au umplut prime-time-ul pina la saturatie, aidoma unui mucegai ce sigur nu precede penicilina...
18 secunde de pixeli incerti, intorsi cind pe-o parte, cind pe cealalta, aidoma unei clatite lipite de tigaia mass-mediei si servita, asezonat de moderatori, cu posirca de cuvinte menite sa stoarca lacrimi electorilor sensibilosi ce mai reped cite-un dos de palma peste dintii consoartei dar care, de la Presedinte, evident, astepta al'ceva!

18 secunde s-au transformat in 24 de ore (si se vor mai dilata inca mult, d-aici incolo) intarind inca o data - daca mai era cazul - teoria relativitatii.

Si Cristos daca ar veni acum ar risca sa se vada-n Realitatea unora drept un hipiot intirziat, propavaduitor al comunismului si egalitarismului, politically incorrect fiindca a zis ca "doar cel far' de pata sa arunce primul piatra". Evident, o notiune stupida si depasita de vremi: de ce doar ala far' de pata? Ce, ala cu posibilitati n-are voie?!

Update:
Tehnic vorbind, cineva explica...

miercuri, 25 noiembrie 2009

E-o-floare-e-un-Crin-e-parfumul-cel-mai-fin

În condiţiile astea, ce mai trebuie coerenţă şi verticalitate?


Contextul este următorul: Crin Antonescu, acest veritabil loc trei al alegerilor, ii promite sustinerea sa, trup si suflet, candidatului PSD, Mircea Geoana.
Sincer, ce-mi place cel mai mult la dl Antonescu este aparenta coerenţă a discursului şi butaforia de verticalitate pe care o afişază. Plus faptul că, declarativ, nu face compromisuri şi, dacă tot le face, linge cu graţie unde a scuipat. Nu mai demult de mai 2009, la Oradea, e-o-floare-e-un-Crin-e-parfumul-cel-mai-fin spunea, fierbător ca vinu-n cupe, spumegător precum pocalul, cum că nu l-ar ajuta în ruptul capului pe social-democratul Mircea Geoană în turul doi al prezidenţialelor, împotriva lui Traian Băsescu. A l’epoque, replica lui Geoană a fost "Never say never".


septembrie 2005: Antonescu îl acuză pe Geoană de demagogie; pe atunci Geoană, din opoziţie, clama o întîlnire a liderilor de partide pe tema inundaţiilor şi cerea prezenţa parlamentarilor în zonele sinistrate.
28 iunie 2006: Antonescu l-a luat în răspăr pe Geoană, pentru o moţiune de cenzură, iniţiată de PSD. Din discursul rostit în Parlament de Antonescu nu au lipsit referirile la déjà-acreditatul apelativ "prostănac", pe care se zice că Ion Iliescu l-ar fi utilizat la adresa actualului preşedinte PSD. "Domnul Mircea Goană a prins glas. Acest partid, care este atît de preocupat de sărăcie şi săraci, încît ai zice că-i condus de Sf. Francisc, din Il Poverello - care nu înseamnă «prostănacul» - apare din nou şi declanşează Revoluţia Binelui. E primul episod din Revoluţia binelui, se televizează: Mircea, fă-te că lucrezi!", conchidea, ironic, liderul deputaţilor PNL.
Octombrie 2006: la validarea în Parlament a social-democratului George Maior ca director al SRI, Antonescu vorbea despre "tabloul unei sfinte familii", cu "tătucul Băsescu atotputernic, cu maica Geoană delicată şi cu pruncul Maior în braţe".
Septembrie 2008: liberalul Crin îl prezenta pe Geoană drept "cel mai atletic declarator politic", care fuge la Dăbuleni de uninominal (era perioada alegerilor pentru Parlament)
Octombrie 2008: Antonescu afirma: " PSD este un partid de stînga, o stîngă, în opinia mea, departe de ceea ce înseamnă o stîngă europeană, o stîngă apăsată încă de moravurile postcomuniste din România". "România domnului Geoană nu e o ţară de doi lei, România nu are încă haine scumpe, dar poate să aibă haine curate. Îmi pare rău să vă spun, domnule Geoană, asemenea domnului Băsescu, domnului Boc, domnului Stolojan, sunteţi politicieni de doi lei", spunea Antonescu.
Martie 2009: atacul la PSD şi la Geoană a fost şi una dintre temele discursului lui Antonescu pentru candidatura la şefia PNL: "Dincolo avem pe domnul Geoană, un produs clasic al laboratoarelor, care au produs şi produc domni curăţei care ştiu limbi străine şi nu au niciun fel de convingere, care sunt încîntaţi de Iliescu, îl omagiază pe Constantinescu, îl suspendă pe domnul Băsescu şi se aliază cu Băsescu", spunea liberalul.
2 mai 2009, Oradea: Antonescu declara ferm că nu l-ar ajuta pe Geoană să devină preşedinte nici contra lui Băsescu. "Singura miză pe care o vor avea alegerile prezidenţiale din acest an este dacă schimbă ceva esenţial în ţara aceasta sau nu. Ori, cu domnul Geoană, ceva esenţial nu se poate schimba!"
August 2009: Antonescu debordează de ironii la adresa lui Geoană, numit bufon: "În România nu mai merge aşa, ci că se poate şi altfel. O campanie cred că nu se poate reduce la un fel de circ, nu ne putem transforma în nişte bufoni sau milogi care să distrăm nişte oameni necăjiţi. Nu ne putem transforma în nişte circari şi să fim ca Mircea Geoană şi să jucăm în hore cînd oamenii sunt disponibilizaţi şi nu au un loc de muncă".
Septembrie 2009: Antonescu afirma că Geoană era "un om normal" şi "ministru acceptabil", dar "a devenit un demagog la fel de caraghios ca Emil Boc" şi de dimineaţă pînă seara se lamentează prin curţile oamenilor, prin curţile televiziunilor, pe la hore, că nu merge bine România şi el guvernează în acest timp. "Prestaţia lui Mircea Geoană e mai jalnică decît cea a lui Emil Boc şi a lui Traian Băsescu. Geoană se transformă într-un chibiţ".
16 octombrie 2009: "Mircea Geoană este responsabil de dezastrul economic al ultimelor nouă luni. El nu se poate prezenta ca o gazelă nevinovată, pentru că PSD a cauţionat multe dintre măsurile proaste luate în această perioadă: impozitul forfetar, care a dus la închiderea a peste 100.000 de firme, şi legea unică de salarizare", acuza Antonescu.
Octombrie 2009: "Eu nu am fost aliat nici odată nici cu domnul Iliescu, nici cu domnul Vanghelie, nici cu domnul Voiculescu, nici cu domnul Hrebenciuc", spunea Antonescu la Lugoj.
Noiembrie 2009: Antonescu relua teza conform căreia liberalii nu îl vor susţine pe Mircea Geoană în turul doi, spunînd că nu are de gînd să ceară electoratului său să-l voteze pe liderul social-democrat: "nu pot să mă fac că înghit minciunile pe care le spune domnul Geoană, nu pot să mă prefac acum a crede că domnul Geoană a venit direct din Rezistenţă, din Munţii Făgăraş, unde stă din 1945, că nu a guvernat România, că nu a fost un fel de adjunct al lui Traian Băsescu în anul 2009. Acestea sunt nişte lucruri reale". Antonescu a mai spus şi că n-ar colabora cu Hrebenciuc: "Problema e cu cine lucrezi, şi iată că domnul Hrebenciuc nu e un om cu care eu, ca preşedinte, să lucrez din PSD. Hrebenciuc e un politician redutabil nu doar prin iscusinţa sa şi abilitatea sa, dar România asta în douăzeci de ani s-a construit cu oameni şi de tipul lui Viorel Hrebenciuc. Este însă trecut, din punctul meu de vedere", a comentat Antonescu, la o emisiune TV.
Noiembrie 2009: Antonescu l-a criticat pe Geoană pe tema vizitei secrete la Moscova şi l-a calificat drept o variantă inacceptabilă pentru Preşedinţia României
15 noiembrie, Piatra Neamţ: Antonescu a declarat că îşi doreşte cu precădere o confruntare electorală cu Mircea Geoană şi a spus că îi cere lui Viorel Hrebenciuc "să-i dea drumul" acestuia măcar "o oră", cu garanţia că liberalii îl vor "aduce acasă". "Am impresia că o să-i ţinem calea, la un moment dat, cînd merge pe jos, să ne deghizăm cu nişte şepci roşii, să-i ieşim în cale şi să-i zicem: «Mircea, hai să facem o dezbatere», că altfel nu-l găsim", a spus Antonescu.
19 noiembrie, dezbaterea finala: Candidatul PNL la prezidenţiale, Crin Antonescu, i-a spus contracandidatului social-democrat, Mircea Geoană, că îl consideră "demagog", liderul PSD răspunzînd că "l-a menajat tactic în campanie", dar "să nu sară calul". "În 2009, aflaţi la guvernare, n-aţi făcut nimic sau aţi făcut numai rău. Pentru mine, sunteţi un demagog", i-a spus Antonescu lui Geoană. Mircea Geoană a intervenit, spunîndu-i : "V-am menajat tactic în campanie, dar vă rog să nu săriţi calul". La finalul dezbaterii, mesajul lui Antonescu a fost tot împotriva lui Geoană. "Am să vă vorbesc, dragii mei compatrioţi, foarte simplu, sincer am vorbit mereu, de data asta voi vorbi foarte simplu. Veniţi la vot toţi cei care vreţi o schimbare adevărată şi o şansă adevărată! Ajutaţi-mă pe 22 noiembrie să trec de Mircea Geoană, pentru ca toţi să trecem pe 6 decembrie de Traian Băsescu!"

marți, 24 noiembrie 2009

Zau, votez cu timonierul

Balacareala politica improasca declaratia-n fasolea electorala, mai ceva ca tsunamiul unui stranut din preaplinul masticatiei unei bune imbucaturi de shaorma...
Prin urmare, dupa flegmele aruncate incrucisat, de pe cuirasatele caror-si-mai-caror televiziuni mai mult (ori mai putin) mogulare, asistam la o edenica scena de dupa Apocalipsa, cind leul se pupa bot in bot cu mielul, iar iepurasul, ostracizat in mod traditional, devine BFF al lupului...
Asta n-ar fi nimic... Mesteri zugravi intr-ale cuvintelor ce din coada au sa sune, incep sa mi-l prezinte pe perdantul rocker liberal drept cistigator (moral) al votului, un fel de Bruce Willis ratacit in Armaghedonul prezidentialelor...
Si nu numai! Prin cuvinte cusute cu ata alba, demne o o Scinteia mai buna, barzii si rapsozii liberali imprastie generosi ode in metru antic inchinate Crinului... Si, nici mai mult, nici mai putin, una dintre penele moi dedicate gidiliciului liberal mi-l zugraveste pe mindrul Crin cum ca... are statura lui Coposu.
Haida-de! Pai atunci, conchid eu, Geoana o are pe a lui Ticu Dumitrescu, Hrebenciuc devine un Petre Tutea vesel al PSD, iar Ion Iliescu e deja sanctificat si-i adus sub forma de moaste in sufrageria PNL, ca sa umple cu mirul lui, izvorit din minerul secerii si ciocanului, atmosfera ecumenica pe care o respira Dinu Patriciu.
Iar sfintul Vantu, uscatorul de conturi, ii va susura in ceafa Crinutului nobilele idealuri ale liberalismului...
Pai pe asemenea mare involburata, zau, votez cu Timonierul!

Diana Krall