luni, 23 februarie 2015

Tăcuta agonie a Morii lui Assan



Bucureşti, anul de graţie 2015. În zona Obor-Lizeanu, oarecum ascunsă privirilor trecătorilor, agonizează, într-un stadiu avansat de degradare, Moara lui Assan. Clasificat în evidențele Ministerului Culturii și Cultelor drept monument istoric, de valoare națională, parte indisolubilă a patrimoniului industrial, ansamblul care alcătuieşte Moara lui Assan a fost construit în 1853, fiind prima moară cu aburi din România.


 Construcția Morii Assan a fost realizată pe un teren cumpărat de Gheorghe (George) Assan de la Epitropia Ghica, proprietatea extinzîndu-se apoi prin achiziționarea de terenuri de la locuitorii din jur. Moara a fost ridicată într-o perioadă cînd în București nu exista nici măcar o singură fabrică de cărămida. E de notat faptul că prima fabrică de cărămidă s-a înființat de-abia în anul 1855, undeva în zona Elefterie. Utilajele pentru moară au fost aduse de la Viena, de la firma „Siegel”, transportul acestora pe Dunăre și apoi pe distanța Giurgiu-București durînd aproape o lună de zile. În anul 1865, George Assan se desparte de asociatul său și rămane singurul proprietar al fabricii. După moartea lui, în 1866, conducerea întreprinderii a rămas soției sale, Alexandrina, care o lasă apoi în anul 1884 celor doi fii, Basil și Gheorghe, care își făcusera studiile în străinatate. În 1894 a fost înființată de către aceștia o nouă secție de lacuri și culori, iar moara măcina la acea dată 7 vagoane de grîu în 24 de ore.
Construcția propriu-zisă a fost realizată folosind constructori și meșteri nemți. La data respectivă, construcția unui cos al fabricii a fost oprită cînd atinsese înalțimea de 10 metri, fiind considerată prea mare. După plata unor compensații către primărie, coșul a fost ridicat pînă la înălțimea proiectată de 26 de metri. În registrele comerciale, Moara lui Assan era înregistrată ca «Societatea Anonimă „Fabricile Assan”» pentru industria și comerțul făinii, uleiurilor vegetale, lacurilor, culorilor și altor produse similare". De-a lungul timpului, moara cu abur de la Obor a fost botezată de locuitorii Bucureștiului sub diverse forme: Moara lui Assan, Moara cu valțuri, Moara de foc sau Vaporul lui Assan. În anul 1903 a fost sărbătorită o jumatate de secol de la înființare și cu acest prilej s-au mai adăugat cîteva construcții, iar la clădirea principală în vîrful turnului s-a pus un ceas mare, avînd dedesubt, în cifre de bronz, mari și vizibile de departe, anii 1853 - 1903. Ceasul lui Assan, care funcționa exact, a fost zeci de ani măsurătorul timpului pentru toți oamenii din cartierul Obor-Colentina.



In ultimii ani, ansamblul de clădiri a suferit două distrugeri semnificative: în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii și în ianuarie 2012, prăbușirea acoperișului și a unui perete din corpul principal ca urmare a furturilor susținute de materiale din structura de rezistență a clădirii, posibile din cauza faptului că situl nu este supravegheat.
Moara de la Obor, modernizată constant de foștii proprietari, a fost naționalizată de comuniști în iunie 1948. În același an, odată cu confiscările ilegale ordonate de comuniști, este arestat și Basil (Vasile) Assan care la acea dată era unic acționar al Fabricilor Assan. Pe durata anchetei, după ce a fost torturat, se pare că Assan ar fi fost aruncat de la etajul 5 al Prefecturii Poliției Capitalei, familiei comunicîndu-i-se ulterior că, de fapt, s-ar fi sinucis. După 1950, în zona Morii Assan au funcționat mai multe întreprinderi, printre care Fabrica de pîine „Grîul” și Fabrica de ulei „13 Decembrie”. O parte din utilajele morii au ajuns pe post de exponate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida sau în alte instituții. În prezent, la Muzeul Tehnic din București poate fi văzut un cilindru din instalația morii cu aburi "Assan" din anul 1853, exponat care a fost achiziționat, la începutul secolului trecut, chiar de fondatorul muzeului, inginerul Dimitrie Leonida.







 Dezastrul care a cuprins Moara lui Assan începe în iunie 1990, cînd regimul politic neocomunist de la acea vreme, pastorit de Ion Iliescu și clica din FSN, a emis un act normativ, care consfinţea faptul că terenul este proprietatea statului și o parte din acesta trebuie eliberat de unele construcții, conform "Planului de sistematizare a municipiului București", trasat în baza unui decret de al lui Ceaușescu, din anii '80. De fapt, terenul cu o suprafata de 4,7 hectare devenise interesant pentru afaceriștii apăruți peste noapte. O parte din unitățile de producție ale fabricii de ulei au fost mutate atunci. În anii '90, terenul și construcțiile din zona Morii lui Assan au devenit proprietatea SC „Graul” SA și „Solaris” SA.





 Dificultățile financiare cu care s-au confruntat unii dintre proprietarii scriptici ai terenului și construcțiilor au determinat intervenția lichidatorilor legali. În cursul anului 2005, într-un interval de timp foarte scurt, au dispărut sub lama buldozerelor mai multe clădiri din ansamblul de la adresa Halmeu nr. 25, fiind distruse și porțiuni semnificative ale imobilelor care trebuiau conservate și restaurate în virtutea calității de monument istoric. De menționat că pe această stradă există mai multe imobile trecute pe lista monumentelor istorice.




 Primele distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate autorităților începînd cu anul 1995. Atunci au fost scoase cercevelele ferestrelor, lucrate cu minuţiozitate în fier forjat, precum și alte elemente decorative, din zinc și plumb, de la acoperitoare și turnuri. Plăcile de atestare a monumentului au fost smulse de persoane neidentificate. Arhiva și mobilierul de valoare, rămas de la foștii proprietari ai fabricii, au fost valorificate ilegal. Utilajele, fabricate la Viena înainte de anii 1900, au fost dezmembrate și vîndute la fier vechi,  cu toate că erau piese de o deosebită valoare pentru istoria tehnicii. În prima jumătate a anului 2005 au început demolari executate în mare grabă și fără autorizațiile necesare la unele corpuri de clădiri ale ansamblului, dar și distrugerile deliberate provocate unor stîlpi și pereți chiar ai morii propriu-zise transformînd într-o ruină acest monument istoric.




 Autoritatile locale, dar și alte instituții ale statului au sesizat ceea ce se petrece la Moara lui Assan, însă distrugerile au continuat sub diverse forme, folosindu-se metode „consacrate” (slăbirea pe durata nopții a structurii de rezistență), dar greu de dovedit ca infracțiuni. Gardul perimetral a fost complet distrus. Directia de Urbanism de la Primăria sectorului 2, în perimetrul căreia se află moara, nu a dat niciodată avize sau autorizații pentru demolare sau construcții de nici un fel la Moara lui Assan. (sursă: Wikipedia)










3 comentarii:

Radu Oltean spunea...

Bravo ma, faine poze!

Anonim spunea...

Propunere de reabilitare Moara lui Assan
proiectul poate fi gasit aici: https://www.facebook.com/EcoMoaraLuiAssan

Nic spunea...

http://www.infobdb.ro/articole/6611/comment-page-1#comment-7908