miercuri, 16 decembrie 2009

CHILIMAN ARE SOLUŢII DE DESZĂPEZIRE: FINALE

Die Endlösung der Treiberfrage

Se zice că pe om ajungi să-l cunoşti la drum lung sau în situaţii de deszăpezire. Chilimanul Sectorului 1 demonstrează încă o dată că, odată cu intrarea deplină în drepturi a andropauzei (sau, hai să fim drăguţi şi să-i zicem, mai soft, "implacabila criză a vîrstei a treia") omul ajunge la gînduri belicoase si chimilituri pe măsură. Marţi, după ce ninsese jumătate de zi, Bucureştiul era (comme d'habitude...) blocat. Din nou iarna ne-a luat pe nepregătite! În loc să ningă cu petale de cireş, culmea, ninge cu zăpadă! Zăpada nesimţită care cădea anarhic în luna decembrie a fost picătura (îngheţată) care a umplut paharul Primarului. "Dă-i în mă-sa de nesimţiţi! Ar trebui împuşcaţi! Împuşcaţi, împuşcaţi, împuşcaţi!" Vinovaţi de zăpada care se aşterne insensibilă la informaţiile de încălzire globală sunt şoferii. Clar, Chiliman avea o supărare: "Bucureştiul a rămas fără utilaje din cauza unor nesimţiţi care nu au anvelope de iarnă." Die Endlösung der Treiberfrage (Soluţia finală în chestiunea şoferească, un posibil remix de succes al discursurilor lui Hitler, feat Kill-Iman) prevede, într-o primă fază, o acţiune scurtă, decisă şi eficientă, menită să elimine din ambuteiaje şoferii fără cauciucuri de iarnă: "Ar trebui împuşcaţi! Împuşcaţi, împuşcaţi, împuşcaţi!"
Evident, plumbul e doar începutul. Ulterior, soluţiile pot fi diversificate (şi nuanţate). Pentru întîrzierea ITP-ului, se pot (re)înfiinţa lagăre de muncă. Pentru conducerea fără RCA, soluţia este Zyklon B (considerat de către inventatori a fi o soluţie "umană")...
"Dă-i în mă-sa de nesimţiţi! Ar trebui împuşcaţi! Împuşcaţi, împuşcaţi, împuşcaţi!". Un consilier încerca să-l ţină în frâu, însă edilul nu contenea să vorbească de împuşcarea nesimţiţilor: şoferii care ieşiseră în trafic cu anvelope de vară...
Ce puţin trebuie ca să fluiere glonţul de Chiliman!

7 comentarii:

virgil spunea...

Pai si nu are drepate (partial)?
ei, ca s-a exprimat nu tocmai diplomatic...

Poate nu impuscati dar oricum o masura legislativa ceva mai ferma: retinere talon, masina, inchisoare etc, ca din cauza unor "tovarasi" din astia cu anvelope de vara nu doar se blocheaz drumurile (si nu mai pot trece nici de ex ambulantele tc ==> mor oameni nevinovati) dar mai isi transforma masina in arma letala (pentru altii din pacate).

Si cum omamenii sunt niste animalutze care traiesc in colevtivitati, in societate, interesul tutror (de siguranta etc etc) ar trebui sa primeze.

Iar daca constiinta e doar o notiune din dictionar, si bunul simt .... inexistent - atunci se pare ca asta e modalitatea de a determina pe unii sa actioneze decent: impunerea legii.

La o adica nu e obligatoriu sa se foloseasca masinile daca nu sunt dotate cum trebuie (a se citi legal).

Exista alternative. mai ales in metropole precum Bucurestiul (transportul in comun ar fi una - chiar daca nu e cea mai comoda, cea mai exacta etc)

Radu Oltean spunea...

si nevasta-mea are anvelope de vara. Ca de iarna nu ne-am cumparat niciodata. E buna de executie?

Bogdan Iorga spunea...

Cf. dl. Chiliman - da.
Acum depinde de tine daca o dai de gol la Fuhrer... pardon... la primar...
:)

Traian spunea...

Bogdane, recunosc ca de ieri tremur de frica cand stiu ca ma poate prinde Chiliman fara cauciucuri de iarna. "Impuscati, impuscati, impuscati"? Parca era mai frumos "Invatati, invatati, invatati!"

alex spunea...

cat de duios este chiliman :))

Virgil spunea...

uite cum putem influenta "gandirea" celor care sunt convinsi ca... e bine si asa "ca pe vremea odiosului nu am avut anvelope de iarna si ne descurcam...". O masura (binevenita zic eu) de educatiei a masei muncitoare e ca societatile de asigurari nu iti deconteaza CASCO daca ai accident iarna si ai anvelope de vara... si uite asa platesti CASCO fara rost(asta in caz ca nu e un personaj care sa nu detina nici macar asigurare de raspundere civila, sau acte la masina etc:):) )

Bogdan Iorga spunea...

Virgil,
Anvelopele de iarna nu sint Roverul care alearga pe Marte. Nici macar nu sint solutia pentru zapada. Textura lor, mai moale decit cea a cauciucului de vara, permite o aderenta MAI BUNA pe un suport de rulare FARA ZAPADA.
Pentru zapada, solutia (inca de dinainte de vremea Odiosului, ca tot l-ai adus in discutie) este reprezentata de lanturile de zapada.
Asadar... faptul ca o societate de asigurari nu imi deconteaza dauna pentru ca NU AM ANVELOPE DE IARNA consider ca este abuziva. iar acest lucru se poate lasa cu procese (neplacute pentru sociatatea respectiva), cu publicitate negativa in mass media, cu pierderea clientilor.
IAr daca acest lucru este cuprins in contractul cu respectiva societate - atunci poti iesi frumusel pe usa si poti intra la urmatoarea societate de asigurari...
(Si, asa, ca o paranteza, sincer vorbind, eu am avut O SINGURA DATA echipata masina cu anvelope de iarna. Avind impresia ca ma deplasez cu tabul - multumita efectului placebo creat de anvelope - nu am mai luat lanturile. Si stii ce? pe o zapada de 15 cm, mi-am blestemat zilele in ianuarie 2007... Dup-aia n-am mai scos lanturile din portbagaj... si nici n-am mai facut alte cheltuieli...)