Au trecut 21 de ani de la Revoluţie, 22 de ani de cînd am terminat liceul şi 23 de ani de cînd Gorbaciov a vizitat, în mai 1987, România. 24 de ani s-au scurs de cînd, pe 26 aprilie 1986, la ora 1,23 noaptea, s-a petrecut cumplitul accident nuclear de la Cernobîl şi, 26 de ani au trecut de cînd Ceauşescu a pus primul cancioc de ciment la fundaţia Casei Poporului. De 27 de ani AC/DC a devenit coloană
Dacă mă uit înapoi, răniţii şi morţii Revoluţiei nu au făcut decît să legitimeze accesul la putere şi finanţe al scurgerilor vaginale pe care le-a avut România comunistă – de la emanaţia Editurii Tehnice, trecînd prin Barul Melody şi terminînd cu fostul secretariat al lui Nea Nicu, ajuns socru de fufă de Izvorani.
În ceea ce-i priveşte pe colegii de liceu – unii sînt prin
Privită acum, vizita din ’87 a lui Gorbaciov în Bucureşti nu mai are nimic spectaculos. Mişa Limonadă era însă, a l’epoque, raza de speranţă cu miros de Glasnost şi culoare de Perestroika, ce ne intra în case prin antenele supraînălţate şi orientate spre Chişinău…
Cît despre Cernobîl – numai de bine… Dumnezeu să-i odihnească pe cei ce s-au prăpădit din această pricină! Un raport din 2005 consemna peste 9.000 de persoane – din cele 6,6 milioane care au fost sever expuse radiaţiilor – care oricînd “pot muri din cauza unor forme de cancer”. Mai avem, după accident, şi două oraşe-fantomă: Pripiat şi Cernobîl; ambele la mai puţin de 20 de km de Centrala nucleară.
Dar de un lucru sînt acum sigur: cînd Ceauşescu s-a apucat să radă 7 km² din vechiul centru al Bucureştilor (40.000 de oameni fiind nevoiţi să îşi strîngă în pripă lucrurile, spre a face loc lamelor buldozerelor) sigur nu îşi închipuia că, în 2010, foştii UTC-işti şi pionieri ce-i întindeau pe atunci lui şi Coanei Leana buchete de flori, în timpul vizitelor de lucru, vor merge în faţa Casei Poporului ca să asculte AC/DC! Live!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu