Gaston y-a l'téléphon qui son
Et y-a jamais person qui y répond
Nino Ferrer - Le téléphon
Citind dimineata tot soiul de stiri, am picat peste o informatie ce m-a intaritat. "Cel mai mare sindicat din Germania, IG Metall ameninta Nokia cu o "disputa dura ca ciomagul" dupa esuarea negocierilor privind inchiderea fabricii germane, ce urmeaza sa fie mutata la Cluj, informeaza NewsIn".
Dincolo de informatia bruta, articolul (vezi http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/81964/) nu exceleaza prin nimic. Si totusi, m-a facut sa ma opresc putin asupra sa...
Teoria economica a decesului caprei vecinului reprezinta, se pare, una din culmile gindirii finantiste de pe siturile mioritice.Pentru a fi mai clar: fenomenul nomad a existat (probabil) de dinainte de "cea mai veche meserie din lume" si a fost pricinuit de o distributie inegala a resurselor naturale. D-aia Atilla si Gingis-Han au facut Ocolul Pamintului in (probabil mai mult de) 80 de zile. Acum Nokia nu face decit sa reediteze aceste primordiale cautari de resurse. Si (bucuria noastra,) taman la Cluj a picat pleasca norocirii noastre. Evident, dupa succesul Alcatel, de la Timisoara (frantujii stiu de ce). Asadar, la capitolul IT - Comunicatii, inca o data, cititorii nostri se dovedesc mai destepti decit ai lor! Pentru ca, la urma-urmei, nu trebuie sa uitam ca dacii, pe linga "varza", "viezure", "minz" mai stiu sa zica si, de ce nu, "Bitdefender".Iar in ceea ce priveste autoritatile germane, domniile lor sa nu uite ca un esential principiu european - si nu numai - este GARANTAREA LIBEREI CIRCULATII! C'est la vie. Sau, oarecum, un nou capitol de economie politica, numit SHIT HAPPENS. Evident ca, daca nu ar exista ceva mai tentant si suculent, cei de la Nokia ar fi continuat sa "conecting people" in Renania. Iar pina la urma, sincer vorbind, cind ai de ales de la piata intre niste mere bune - dar scumpe - si niste mere la fel de bune - dar ieftine! - ce vei lua? (Asta e o intrebare retorica, nu asteapta raspuns).
Si acum, un punct fierbinte, pozitionat in coada stirii, dar deloc de neglijat! Dupa cum spunea economistul Klaus-Peter Strohmeier (citat de articol), „disparitia fabricii va aduce pe piata in special muncitori slab calificati, implicati in procesul de productie”.
Aceasta lectie ne este servita pe tava, gratis, a-nu-stiu-cita-oara. Si poate ar fi bine sa constientizam putin, macar acum, mai mult sensul acestor lucruri in contextul in care, de prin anii '80 incoace, constant, procesul de invatamint din Romania sufera de malnutritie, subnutritie si rahitism. Iar in ceea ce priveste manifestatiile sindicale de rit teuton, astea ma fac sa ma gindesc, p-undeva, la un cliseu cu oarece iz statut de socialism cu termen de garantie expirat, importat, pe invers, dintr-o frageda Romanie a acelui devreme 1990. Cu un Miron Cozma la timona, vajnicii nemti cred c-ar putea face minuni! Si, o ultima parere: domnii guvernanti nemti, daca tot vor sa-i traga cu boicotul peste nasul Nokiei, n-au decit sa faca un import masiv de CECT, acele telefoane made in China, dupa chipul si asemanarea Nokiei. Si, cu asta basta. Ba poate chinejii chiar ar putea sa se arate interesati sa-nceapa productia de replici prin Europa, ca sa le mai scaza si dinsilor taxele vamale si tot restul tacimului.In rest, ca sa raminem in zona sloganurilor mobile, pentru noi VIITORUL SUNA BINE!
P.S.
Din varii motive, de la Craiova s-a topit brandul Daewoo. Nu e o fericire dar, sincer, nici nu s-a rupt cerul. Si, iata, Fordul tot amusineaza prin Banie, cu mari sanse de a se culcusi pe acolo. Dupa principiul "placa unu' - vine altul"…
Un comentariu:
Cred ca problema e complexa. Intrebarea mea retorica este de ce o firma pozitionata pe locul I in lume, ce poseda oricum o aura de high-end, si cu o clientela deja pregatita sa plateasca “the extra buck” pt niste telefoane… sa spunem superioare celorlalte branduri, deci de ce o astfel de firma decide sa’si micsoreze costurile mutand fabrica. Probabil ca financiar (rezultand din contabilitatea lor), miscarea are o oarecare logica. Dar acum vine partea a doua mai trista: va reusi disciplina finlandeza si departamentul de QA sa tina in frau dorinta ancestrala a romanului de a fura / chiuli / da rasol / lucra in 2 peri / minti / trisa / insela / devaliza ? Greu de spus. Sigur, acum sunt un pic cinic si sigur modul in care teutonii au pus problema e un pic fortat. Dar una peste alta ma tem ca in urmatorii ani vom avea parte de o scadere a calitatii si POATE o scadere a preturilor. Adica exact ce puteam sa obtin de la una din celelalte marci de telefoane L
Vlad
Trimiteți un comentariu