luni, 30 iunie 2008

Datini şi obiceiuri faine de pe la noi (2)

Azi – Campionatele de fotbal

Probabil că pasionaţii fotbalului îmi vor da cu “huo” iar împătimiţii “sportului rege” îmi vor şterge numărul de telefon din agende. Poate că-i chiar mai bine, fiindcă într-un fel trebuiau să se cearnă lucrurile.
Aşa, măcar voi şti un lucru: rămîn să schimb impresii doar cu snobii mei, pentru care fotbalul, ca energii cheltuite şi pulsiuni dezlănţuite, constituie doar o gregară reprezentare a unor dansuri şamanice, care în timp însă şi-au pierdut substanţa şi înţelesul.


După cum povesteam într-o postare mai veche, chiar pe 1 ianuarie, îmi am sălaşul p-undeva prin Pajura. De-i bine au ba, asta doar posteritatatea va decide.
Cert e că o majoritate a vecinilor (sau poate nu majoritate, dar intuitivi creatori de PR, suficient de vocali pentru a părea majoritate) au celebrat evenimentul Campionatului European de Fotbal cu televizoru’ scos în faţa blocului, cu seminţe, bere şi vocative îndemnuri şi încurajări.
Drept pentru care, fiece meci mai răsărit beneficia de vizionare la evidente standarde sonore ridicate, după care urmau talk-show-uri la uşa de la intrare, faţă de care, Procesul Etapei părea o adunătură de diletanţi. Şi, invariabil, talk-show-urile intrau în prelungiri cu fabuloase partide de table.


Dimineaţa, un scrîşnitor covor din coji de seminţe înveselea paşii pe alee.
Astă seară Campionatul a luat sfîrşit. Nu pot decît să salut că, totuşi, aceste manifestări – hai să le spun – sportive sînt pe o durată clar determinată. Aferim!

4 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Si-au facut si oamenii clubul unde au gasit mai repede: in fata scarii tale! :))) Ce vrei, sunt patrioti. Hahaha!
Glumesc, dar ma enerveaza si pe mine la culme cei care fac asta. Administratia blocului ce pazeste? Sau voi, vecinii nepasionati de fotbal...

Bogdan Iorga spunea...

Se pare ca fotbalul reprezinta o constanta nationala, alaturi de Miorita, varza, viezurele, brinza si celalalte cuvinte de origine necunoscuta.
O contestare a fotbalului ar reprezenta o crima de lez-majestate ce ar intina insusi obrazul regelui-republican Gica (nu Contra, ci Hagi, pentru cei mai putin cunoscatori intr-ale balonului rotund).
Asadar, intr-o tara in care Becaliul atot-piperanitor devine breloc national, agatat la slitul Stelei, o atitudine in conformitate cu (logica, de altfel) sugestie pe care mi-o dai mi-ar atrage nu numai oprobriul public ci, probabil, si tavalirea prin catran si fulgi...

Anonim spunea...

of of of daca ai stii tu suferinta noastra a celor care nu consideram sportul asta ca fiind rege, in timpul campionatului cum vad prostimea condusa si manipulata in certuri irelevante pe linia "paine si circ", prostime care e indobitocita de magazine cu ajutorul firmelor de publicitate si televiziunilor sa cumpere tone de produse (bere, lame de ras, tricouri galbene, fulare, baloane rotunde, seminte etc) totul in numele unui fals patriotism, dus la paroxism si finalizat cu oase rupte (pacat ca si ale jandarmilor si nu doar ale jigodiilor care se duc la meci cu lanturi si cu bate)

deprimant de'a dreptul. pe de alta parte spune merci ca in timpul meciurilor probabil rata infractionalitatii scade la 1/10 asa ca una peste alta...

ar trebui dracu sa ne unim toti cei care considera fotbalul un prilej de golaneala organizata, sa facem campanii la tv sa facem proteste in care sa tinem televizoarele pe alt post, sa cumparam doar limonada si suc de portocale, sa ascultam doar anotimpurile de vivaldi si sa arboram steagurile frantei, angliei si statelor unite ca protest fata de o tara care invarte lopetile in milioanele de euro din fotbal dar isi lasa cetatenii sa moara de foame sau prin spitale

Bogdan Iorga spunea...

Vlad,
Ai perfectă dreptate. În această lume, în care incisivii de rumegător, dezveliţi într-un rînjet generos de sub mustaţa unui anume Guţă, produc orgasme capilare în rîndul “midălclasului” cu rată la elcedeu’ din sufragerie şi cu empetreipleiăr la maşină, din care să se prelingă zoaiele manelelor, sîntem victimele ridicatului nostru, neputincios, din umeri.
Ar trebui să le demonstram că, tare, se poate asculta şi Wagner la stop şi că, din boxele maşinii poate picura, sec ca un Whiskey in the Jar şi un evident Kill 'Em All…
Vina este a noastră că, în trafic, îi lăsăm p-ăia “jmekeri” cu “gipane” şi “benvane” să depăşască coloana şi-apoi să ni se bage-n faţă, scuipîndu-ne, cu serenitate basesciană, seminţe în creştet; vina este a noastră că strîngem din dinţi şi ne uităm în altă parte, în loc să îi luăm, eficient, de guler!