Blogul, sau jurnalul on-line, nu este o formă de exprimare a opiniilor absolut liberă şi lipsită de riscuri. În ultimii ani, zeci de bloggeri din toată lumea au ajuns după gratii din cauza opiniilor sau informaţiilor difuzate în mediul virtual.
Potrivit unui raport publicat la Washington, 64 de oameni au fost arestaţi în ultimii 5 ani pentru că şi-au publicat opiniile pe blog.
Numai anul trecut au fost arestaţi 36 de bloggeri. Cele mai multe cazuri sunt din China, Egipt sau Iran, dar şi bloggeri din Marea Britanie, Franţa, Canada sau Statele Unite au avut probleme.
Marea majoritate a celor arestaţi au vorbit despere corupţia guvernamentală, abuzurile la adresa drepturilor omului sau informaţii despre înăbuşirea acţiunilor de protest.
Pe lângă arestări, circa 30 de ţări au impus restricţii tehnologice în cazul activităţilor on-line. (Realitatea)
2 comentarii:
Buna seara, Budapesta... Pai acum vezi tu, mai Bogdane, cati dintre semenii nostri isi risca pielea scriind vrute si nevrute pe bloguri... Pai ia imagineaza-ti ce era daca mai traia nea Nicu si Romania intra in era internetului; pai nu statea tanti Lenuta toata ziua pe net si dupa aia le dadea la cap alora care publicau si altceva decat poezele in cinstea marelui carmaci?
Iti dai seama ca si blogurile ar fi fost "oficiale", toate ar fi fost un fel de Scanteia online? Hai, nu Scanteia, da' Scanteia tineretului cel putin! Tu realizezi ca pe internetul comunist ar fi fost autorizate sa existe doar vreo doua bloguri - unul al lui Vadim si unul al lui Paunescu?
Scînteia tineretului on line...
Dacă trăia Nea Nicu, probabil că am fi luat internetul (cu antene wireless) tot de la bulgari, de unde ne veneau Vsiaca Nedelea, Leka Noş Deţa, Studio X şi, evident, Rubinătă Izaura… Aşa că, prin bluetooth de mare putere, manufacturat de ingineri ageri la Cooperativa Radioprogres, ne-am fi coneectat si noi la WWW… Iar monitoarele computerelor ar fi fost (probabil) suple şi moderne televizoare “Elcrom”, adaptate la computerele “Cobra” ce foloseau, ca unităţi de stocare, benzile de casetofon OR-WO (RDG) sau Polimer (R.P. Ungara). Ori, din cînd în cînd, transparentele casete Lucky (Made in China).
Pentru că, cel mai probabil, programul oficial de internet ar fi fost de două ore pe zi, în zilele de duminică, cu o evidentă programare de genul: în duminicile cu soţ browsează cei ce au telefon cu număr par, iar în duminicile fără soţ – cei ce au telefon cu număr impar.
Evident, pe parcursul iernii, adică între sfîrşitul lui august şi începutul lunii iulie, pe perioada cînd şi circulaţia auto era oprită, nici internetul nu avea de ce să funcţioneze…
Cam aşa ar fi arătat netul românesc dacă era Împuşcatu’ pe poziţii…
Trimiteți un comentariu