joi, 27 octombrie 2011

Ce mai fac tiganii nostri prin Paris

Conationali d-ai nostri, a caror etnie se scrie cu dublu "r" si pe care, mai nou, conform indicatiilor Institutului de combatere a discriminarii, nu ii mai poti numi "tigani" daca vrei sa treci drept un cetatean exemplar, cu o abordare "politically correct", au ajuns (si) la Paris. Unde traiesc bine-mersi, aplicind cu abnegatie cele invatate si exersate indelung. Mai o ciordeala din magazin, mai o cersetorie nevinovata, una-alta, un joc de alba-neagra... 

O metoda care inca mai da roade este cea a "inelului gasit".
Tuciuriul (ca sa nu il numesc tigan) isi alege o victima care pare sa aiba ceva maruntis prin buzunare. Eventual cite un turist, ceva, ca astia par mai naivi. 

 Si atunci se apleaca brusc, se face ca pescuieste ceva de pe jos - un inel, bineinteles! - si, cu ochii bulbucati de uimire il arata victimei: "chiel shans musiu".
 Daca victima face gresala sa ia inelul, atunci tiganul ii spune sa-l poarte sanatos si, ii sugereaza de la obraz sa-l omeneasca acolo, cu ceva, ca-i un pauvre refujie politic' si bla-bla-bla, lez' anfan ii pleureaza de foame, parsca nu-l angajaza personne si la vie ne paz an roze, minca-ti-as!

 Daca victima il ignora, onestul nostru minoritar trece mai departe demn, cu fruntea sus.
 O tinara tiganca a prins azi in mreje o japoneza batrinica.
 Saraca babuta, nu mai prididea sa ii multumeasca pirandei.
 Apoi piranda a plecat si, dupa citiva pasi a cotit-o 180 de grade si s-a intors la japoneza, sa-i pretinda "rrecompensa". Cu doi de "r", ca la etnie!
 Un domn insa, un francez care stia trucul, a gonit tiganca.
 Tiganca a inceput sa faca taraboi, sa zbiere si a incercat apoi sa-i smulga batrinei inelul de pe deget. Barbatul i-a aratat tigancii politistii, care nu erau departe si, ca prin farmec, balaoachesa s-a calmat.

Niciun comentariu: