marți, 26 martie 2013

Postcards from Bucharest (III)



Sinagoga de pe Mămulari  

Muzeul de Istorie al Evreilor



Pe strada Mămulari, la numărul 3, poate să fie văzut unul dintre puţinele edificii religioase evreieşti, care n-au dispărut în perioada marilor demolări din anii '80.
Amplasarea clădirii datează din prima jumătate a sec. XIX, cînd era cunoscut ca “Sinagoga Mare a Croitorilor”. Iniţial, casa de rugăciuni a fost organizată în str. Gabroveni, apoi în str. Şelari, de unde, pe la 1850 se mută cu chirie în Intrarea Mămulari. Cu sprijinul rabinului Aizic Taubes este ridicată Sinagoga Mare a Croitorilor în 1852, denumită din 1910 “Unirea Sfîntă” (Ahdut Kodeş). Era o clădire parter, cu patru ferestre la stradă. În anul 1875 a fost parţial dărîmată, pentru crearea unei noi galerii. Din 1896 a început o lungă acţiune pentru reconstruire. Astfel, proiectul a fost întocmit de arhitecţii: H.B. Iancovici şi Iulius Grünfeld şi, în 1910 a fost demolată vechea sinagogă şi au început lucrările de construcţie.
Din 1978 adăposteşte Muzeul de Istorie a Evreilor din România « Şef Rabin dr. Mozes Rosen».
Din păcate, în interior nu mi s-a permis să fac fotografii. 
În compensaţie însă, cînd voi avea ceva vreme, voi căuta în arhiva mea fotografii de la Templul Coral, pe care le-am făcut în primăvara lui 2005.






Niciun comentariu: