marți, 26 martie 2013

Postcards from Bucharest (III)Sinagoga de pe Mămulari  

Muzeul de Istorie al EvreilorPe strada Mămulari, la numărul 3, poate să fie văzut unul dintre puţinele edificii religioase evreieşti, care n-au dispărut în perioada marilor demolări din anii '80.
Amplasarea clădirii datează din prima jumătate a sec. XIX, cînd era cunoscut ca “Sinagoga Mare a Croitorilor”. Iniţial, casa de rugăciuni a fost organizată în str. Gabroveni, apoi în str. Şelari, de unde, pe la 1850 se mută cu chirie în Intrarea Mămulari. Cu sprijinul rabinului Aizic Taubes este ridicată Sinagoga Mare a Croitorilor în 1852, denumită din 1910 “Unirea Sfîntă” (Ahdut Kodeş). Era o clădire parter, cu patru ferestre la stradă. În anul 1875 a fost parţial dărîmată, pentru crearea unei noi galerii. Din 1896 a început o lungă acţiune pentru reconstruire. Astfel, proiectul a fost întocmit de arhitecţii: H.B. Iancovici şi Iulius Grünfeld şi, în 1910 a fost demolată vechea sinagogă şi au început lucrările de construcţie.
Din 1978 adăposteşte Muzeul de Istorie a Evreilor din România « Şef Rabin dr. Mozes Rosen».
Din păcate, în interior nu mi s-a permis să fac fotografii. 
În compensaţie însă, cînd voi avea ceva vreme, voi căuta în arhiva mea fotografii de la Templul Coral, pe care le-am făcut în primăvara lui 2005.


Niciun comentariu: